Novosti iz Zavoda
23.03.2023

Aktualna cjepiva za docjepljivanje protiv bolesti COVID-19

Kako se virus konstantno adaptira i mijenja te nastaju nove varijante SARS-CoV-2 virusa, tako se proizvode nova adaptirana cjepiva protiv bolesti COVID-19. Cijepljenje protiv bolesti COVID-19 sastoji se od primovakcinacije, odnosno cijepljenja prvom i drugom dozom i od docjepljivanja tzv. boosteriranja, odnosno cijepljenja trećom i četvrtom dozom (prvom i drugom docjepnom dozom). Postoji nekoliko različitih vrsta dostupnih cjepiva.

U ovom članku su navedena cjepiva za docjepljivanje protiv bolesti COVID-19.

Za docjepljivanje se koriste nova adaptirana cjepiva prilagođena trenutno cirkulirajućim sojevima Omicrona BA.1 i BA.4-5, Comirnaty cjepivo poznato kao Pfizer i Spikevax cjepivo poznato kao Moderna. Navedena cjepiva su napravljena mRNA tehnologijom te sadrže informaciju za proizvodnju šiljastog proteina originalnog wuhanskog virusa i jedne od Omicron podvarijanti virusa (BA.1 i BA.4-5). mRNA cjepiva ne sadrže živi virus i ne nose rizik od izazivanja bolesti u cijepljene osobe. mRNA iz cjepiva nikada ne ulazi u jezgru stanice i ne utječe niti djeluje na DNA osobe. Docjepljivanje Comirnaty i Spikevax cjepivom odobreno je za osobe u dobi od 12 godina i starijih, a Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 i u formulaciji za djecu od 5 do 11 godina. Osobama koje su za primarno cijepljenje primile Janssenovo cjepivo, preporuka docjepljivanja je najmanje dva mjeseca nakon primarnog cijepljenja. Osobe koje su primarno cijepljene bilo kojim cjepivom koje se prima u dvije doze docijepljuju se najmanje tri mjeseca nakon primarnog cijepljenja (primitka druge doze). Prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, „stručno gledajući u ovom trenutku nema dovoljno kliničkih i epidemioloških podataka koji bi jasno ukazivali da treba dati prednost jednom od odobrenih mRNA cjepiva pri docjepljivanju. Međutim, zbog očekivanja da će adaptirana/varijantna cjepiva s vremenom pokazati veću učinkovitost u sprječavanju bolesti uzrokovane dominantnim podvarijantama virusa, većina nacionalnih savjetodavnih tijela preporučuju docjepljivanje adaptiranim/varijantnim cjepivima sukladno priopćenju EMA/ECDC od 6.9.2022“.


Slika 1. Kratko pojašnjenje mRNA cjepiva
Izvor: Europsko vijeće; Vijeće Europske unije

Uz navedena cjepiva na raspolaganju je i novo cjepivo Vidprevtyn Beta. Vidprevtyn Beta daje se osobama u dobi od 18 godina i starijih koje su za primarno cijepljenje primile mRNA cjepivo (Pfizer, Moderna) ili adenovirusno vektorsko cjepivo (AstraZeneca AB, Janssen) protiv bolesti COVID-19. Nijedan sastojak ovog cjepiva ne može prouzročiti bolest COVID-19. Preporučuje se da se Vidprevtyn Beta primi jedanput kao docjepna doza, najmanje četiri mjeseca nakon posljednjeg cijepljenja mRNA li adenovirusnim vektorskim cjepivom protiv bolesti COVID-19. Vidprevtyn Beta cjepivo je rekombinantno adjuvantirano cjepivo odnosno proteinsko cjepivo koje sadrži laboratorijski dobivenu verziju proteina prisutnog na površini virusa SARS-CoV-2.


Slika 2. Kratko pojašnjenje proteinskih cjepiva
Izvor: Europsko vijeće; Vijeće Europske unije

Tena Venus, bacc. sanit. ing.

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije