Novosti iz Zavoda
05.01.2023

Koronavirus – trenutno stanje u svijetu

Iako smo se u posljednjih nekoliko mjeseci vratili „starom normalnom životu“, odnosno životu kakav je bio prije nego se pojavio koronavirus, on i dalje cirkulira u našoj okolini i moramo biti na oprezu.

Kako se virus replicira tako prolazi kroz razne tzv. „greške u kopiranju“ što se naziva genetska mutacija. Virusi mutiraju kako bi se prilagodili svom okolišu i lakše prelazili s jednog domaćina na drugi, a koronavirus nije ništa drugačiji. Stoga imamo sojeve koronavirusa koji trenutno cirkuliraju u populaciji, a različitih su karakteristika od prvog, originalnog oblika koronavirusa koji se pojavio 2019.g.

ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) objavljuje tjedne izvještaje o novostima i stanju u Europi vezano za pandemiju bolesti COVID-19. Prema zadnjem objavljenom tjednom izvještaju, kako je prikazano na slici 1., soj koronavirusa koji je dominantan i koji cirkulira u populaciji je i dalje Omikron no u nekim državama zabilježena je pojava novih varijantni Omikrona, BA.2.75, BQ.1 i XBB.

U Hrvatskoj je također i dalje Omikron dominantan i najrašireniji, no njegove varijante koje su trenutno prisutne su „starija“ varijanta BA.5 i novonastala varijanta BQ.1 koja je podvarijanta BA.5. Varijanta BQ.1 pokazuje značajnu prednost u širenju u odnosu na ostale cirkulirajuće sojeve Omikrona u raznim zemljama, uključujući Europu i SAD, te stoga nalaže pažljivo praćenje. Vrlo je vjerojatno da kod BQ.1 varijante postoji veći rizik od reinfekcije odnosno ponovnog zaražavanja, no potrebna su daljnja istraživanja kako bi se to potvrdilo. Trenutno nema epidemioloških podataka koji bi ukazali da ovaj soj stvara teže i ozbiljnije simptome bolesti ukoliko dođe do zaražavanja.

Prema podatcima CDC-a (Centers for Disease Control and Prevention) stanje u SAD-u slično je kao općenito stanje u Europi, gdje sve više dominiraju BQ.1 i XBB sojevi. XBB varijante trenutno nema u Hrvatskoj, no s obzirom na trend širenja prijašnjih sojeva može se očekivati da će se s vremenom pojaviti i kod nas.

Prema podatcima tjednog izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije, na dan 18.12.2022. u svijetu je u zadnjih 28 dana broj novih pozitivnih slučajeva iznosio preko 13,7 milijuna dok je broj smrtnih slučajeva iznosio preko 40 000. U usporedbi sa prethodnih 28 dana radi se o porastu novih pozitivnih slučajeva od 36% i padu smrtnih slučajeva od 2%.

Najveći broj novih pozitivnih prijavljenih slučajeva došao je iz Japana, Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Brazila. Najveći broj prijavljenih smrtnih slučajeva došao je iz Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Brazila, Francuske i Italije.

Sveukupno gledajući, sa datumom 18.12.2022., od početka pandemije prijavljeno je 649 milijuna potvrđenih slučajeva i preko 6,6 milijuna smrtnih slučajeva.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavljuje dnevne izvještaje broja oboljelih i umrlih u Hrvatskoj od COVID-19 bolesti. Na dan 29.12.2022. u posljednja 24 sata zabilježena su 642 nova slučaja, prema čemu je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 2857.

Treba imati na umu da trenutni trendovi prijavljenih COVID-19 slučajeva su podcijenjeni u stvarnom broju globalnih infekcija i reinfekcija, kako pokazuju pregledi prevalencije. Također, ove podatke treba interpretirati s dozom opreza jer neke države postepeno mijenjaju strategiju COVID-19 testiranja, što rezultira manjim brojem provedenih testiranja a time i manjim brojem detektiranih slučajeva.

Tena Venus, bacc. sanit. ing.

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije