Novosti iz Zavoda
20.06.2022

Sifilis

Sifilis je zarazna bolest uzrokovana bakterijom Treponama Pallidum. Gotovo uvijek se prenosi spolnim odnosom, ostali načini prijenosa su iznimno rijetki (ljubljenje, milovanje, preko zagađenih predmeta). Zaražavanje nastaje direktnim kontaktom s iscjetkom primarnih lezija (ćankir) ili mukokutanih promjena (condilomata lata) u sekundarnom stadiju. Bolest se pojavljuje u akutnom i kroničnom obliku a razvija se kroz primarni, sekundarni i tercijarni stadij.

Primarni stadij

Oko 3 tjedna nakon spolnog kontakta (raspon od 10 dana do 3 mjeseca) s oboljelom osobom nastaje ranica na spolnim organima ali moguće i na anusu, rektumu, usnama, jeziku, grlu. Lezija se naziva ćankir, bezbolna je, uzdignutih crvenih rubova s bistrim iscjetkom. Ovo je zarazni stadij bolesti.

Limfni čvorovi u blizini su povećani ali bezbolni. Nakon 4 do 6 tjedana i bez liječenja lezija se počinje povlačiti. Dio oboljelih ne primijeti ove promjene zbog blagih simptoma ili zato što su smještene tako da nisu vidljive.

Sekundarni stadij

Za ovaj stadij karakterističan je osip na koži koji se pojavljuje 6 do 12 tjedana nakon zaražavanja. Simetričan je, zahvaća i stopala i dlanove.

Limfni čvorovi su povećani po čitavom tijelu. Moguće su i rane u ustima, upala očiju, kosti i zglobova. Rijetko se javlja i upala bubrega, jetre, moždanih ovojnica. Javlja se osjećaj iscrpljenosti, gubitak apetita, umor, vrućica, anemija. Na prijelazu sluznice u kožu ili na vlažnim dijelovima kože mogu nastati uzdignuta područja (condilomata lata) koja su vrlo zarazna. Kroz nekoliko tjedana do godinu dana, ukoliko se osoba ne liječi, ovi simptomi se spontano povlače.

Latentni stadij

Oko jedne trećine neliječenih prelazi u latentni stadij koji može trajati tjednima ili godinama pa čak i doživotno. U ranim godinama latentnog stadija može doći do ponovnog izbijanja kožnih promjena koje su zarazne.

Tercijarni stadij

Iako rijedak u razvijenim zemljama u nekih neliječenih osoba 3 do 10 godina nakon infekcije razvija se kasni ili tercijarni sifilis. Mogu nastati oštećenja srca, krvnih žila, živčanog sustava ili kostiju. U različitim organima kao i po cijelom tijelu mogu nastajati nakupine (gume) koje polako rastu, povlače se i ostavljaju ožiljke. Najbolnije su promjene na kostima. Osoba u ovom stadiju nije zarazna.

Dijagnoza bolesti postavlja se na temelju kliničke slike i laboratorijskih pretraga. Liječi se penicilinom intramuskularno tj. u obliku injekcije. Ukoliko se liječenje započne u primarnom stadiju prognoza je dobra i postiže se izlječenje. Nakon preboljenja sifilis ne ostavlja trajan imunitet tako da ista osoba može oboljeti ponovo.

S obzirom na dostupnost lijeka i liječenja te, kako volimo misliti, visoku spolnu kulturu i higijenu, sifilis bi trebao biti iznimno rijedak događaj.

Godinama u našoj županiji nije bilo oboljelih, no 2020. godine prijavljeno je 5 slučajeva. U prvih 6 mjeseci 2022. prijavljena su 2 slučaja. Sličan je trend i u Hrvatskoj gdje se brojevi povećavaju posljednjih godina te se bilježi preko 70 oboljelih godišnje.

Osobe s učestalim spolnim odnosima uz mijenjanje partnera te rizični spolni odnosi, osobito analni i bez zaštite, trebale bi se redovito preventivno pregledavati. U slučaju pojave opisanih promjena, kao i promjena koje upućuju na druge spolne bolesti, svakako se trebaju javiti svom liječniku.

U slučaju da je potvrđen primarni stadij sifilisa sve spolne partnere u protekla 3 mjeseca treba uputiti da se jave svom liječniku kako bi se utvrdilo da li su zaraženi. Do potpunog izlječenja od spolnih odnosa se moraju sustezati sve zaražene osobe, dakle i one koje nemaju simptome.

Ako je bolest prešla u sekundarni stadij svi spolni partneri unazad 6 mjeseci trebaju obaviti pretrage da bi se isključio sifilis, a kod ranog latentnog stadija svi partneri unazad godinu dana.

Darija Petrovčić, dr. med.
specijalist epidemiolog

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije