Djelatnost za epidemiologiju i DDD
Edukativni članci

21.03.2017

HPV infekcija

Infekcija Humanim papiloma virusom jedna je od najčešćih spolnih infekcija.

Iako je u većini slučajeva HPV infekcija samoograničavajuća odnosno s vremenom nestane, u određenim slučajevima može perzistirati i uzrokovati karcinom cerviksa u žena, anogenitalne i orofaringealne karcinome u žena i muškaraca, te anogenitalne bradavice.

Od preko 200 identificiranih tipova Humanog papiloma virusa, 40 ih zahvaća genitalno područje. Prema svojoj epidemiološkoj povezanosti s karcinomom cerviksa dijele se na visoko i nisko rizične tipove. Visoko rizični tipovi 16 i 18 mogu se ponašati kao karcinogeni, uzrokuju abnormalnosti stanica cerviksa niskog ili visokog stupnja, prekancerozna stanja i karcinom. Nisko rizični tipovi HPV-a 11 i 6 uzrokuju benigne promjene stanica cerviksa i genitalne bradavice.

Može se reći da su svi karcinomi cerviksa povezani s visoko rizičnim HPV tipovima, dok tipovi 16 i 18 uzrokuju oko 70% karcinoma cerviksa.

Osim karcinoma cerviksa HPV infekcija također može uzrokovati karcinom vulve, vagine, penisa, anusa i orofarinksa.

HPV se prenosi genitalnim kontaktom, najčešće spolnim odnosom ali i intimnim kontaktom (oralno-genitalni, genito-genitalni). Nije uobičajen prijenos neseksualnim putem, eventualno pri porodu s majke na dijete.

Što je veća spolna aktivnost, to je veća vjerojatnost zaražavanja. Najvažniji prediktivni faktor je broj partnera, dakle što je veći broj spolnih partnera veća je i vjerojatnost zaražavanja. No i osobe s jednim spolnim partnerom kroz cijeli život su u riziku od infekcije zato što je spolno ponašanje partnera također rizični faktor.

Većina HPV infekcija su prolazne. U 70% osoba sa svježom HPV infekcijom, infekcija će nestati unutar jedne godine, u 90% osoba unutar dvije godine od zaražavanja.

Trajna (perzistirajuća) infekcija i napredovanje u karcinom ovisi o tipu HPV-a i imunobiološkim osobinama zaražene osobe. HPV tip 16 najčešće uzrokuje trajnu infekciju i napredovanje do karcinoma. Između infekcije i nastanka karcinoma mogu proći desetljeća.

Perzistentna infekcija s okogenim HPV tipovima uzrok je pojave gotovo svih karcinoma genitalnog područja što pokazuju slijedeći podaci:

  • HPV je utvrđen u 85% vulvarnih tumora, najčešće se radi o tipu 16
  • HPV je utvrđen u 90% vaginalnih tumora, najčešće se radi o tipu 16
  • HPV je utvrđen u 84% analnih tumora, najčešće se radi o tipu 16
  • HPV je utvrđen u 72% orofaringealnih tumora, no ovdje su za nastanak važni i drugi rizični čimbenici, HPV tip 16 utvrđen je u 61% slučajeva
  • HPV je utvrđen u 50% tumora penisa, u 46% radilo se o tipu 16

Sve anogenitalne bradavice uzrokovane su s Humanim papiloma virusom, tip 6 i 11 prisutni su u više od 90% slučajeva.

Jedini siguran način za prevenciju infekcije HPV-om je potpuno sustezanje od spolnih odnosa. Smanjiti se može rizik od infekcije i monogamijom, korištenjem kondoma, manji je rizik kod obrezanih muškaraca.

Na žalost nemoguće je liječiti HPV infekciju, liječiti se mogu jedino promjene stanica cerviksa koje su posljedica HPV infekcije.

Na sreću, moguće je spriječiti infekciju pravovremenim cijepljenjem o čemu možete pročitati OVDJE.

Darija Petrovčić, dr. med.
specijalist epidemiolog

KVIZ: provjerite svoje znanje o HPV infekcijama i cijepljenju

Izdvajamo iz djelatnosti: CORONAVIRUSU


Zadnji članci iz djelatnosti:
Zadnje novosti iz djelatnosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije