Služba za epidemiologiju
Edukativni članci

05.02.2014

CLOSTRIDIUM PERFRIGENS

Clostridium perfrigens je bakterija koja nastanjuje crijeva zdravih ljudi i životinja, nalazi se svuda u našem okolišu osobito u tlu. U nepovoljnim uvjetima stvara spore a u povoljnima razmnožava se vrlo brzo. Odgovaraju joj uvjeti s malo ili bez kisika i temperatura od 40-50°C.

Ova bakterija je čest uzročnik trovanja hranom. Proizvodi toksin koji djeluje u crijevima i dovodi do simptoma bolesti - proljev, abdominalni grčevi, mučnina a bez temperature i povraćanja. Simptomi nastupaju 6-24 sata nakon infekcije i traju vrlo kratko, do 24 sata. Bolest je blaga i ne prenosi se s čovjeka na čovjeka. Svi se mogu zaraziti s C. prfrigens ali djeca i starci su pod većim rizikom, bolest je kod njih teža te može trajati 1-2 tjedna. Kao komplikacija može nastupiti dehidracija. U liječenju se ne preporučuju antibiotici već simptomatska terapija prvenstveno rehidracija.
Dijagnoza se postavlja potvrdom bakterije u stolici ili nalazom enterotoksina u stolici bolesne osobe.

Zaraziti se možemo nakon što pojedemo hranu zagađenu zemljom ili stolicom bolesne osobe ili životinje. U progutanoj hrani mora biti veliki broj bakterija (100 000) kako bi nastali simptomi bolesti. Spore C. perfrigensa mogu preživjeti visoke temperature što znači da ih kuhanje hrane ne mora nužno uništiti. Polagano hlađenje skuhane hrane i držanje na temperaturi 12-60°C pogoduje sporama te prelaze u vegetativni oblik i razmnožavaju se osobito na 43-47°C. Ako se takva hrana prije serviranja ne zagrije dovoljno, bakterije prežive te dolaskom u naša crijeva luče toksin odgovoran za pojavu simptoma.
Hrana koja može sadržavati C. perfrigens je govedina, perad, osobito piletina ali i polugotova kupovna jela koja se samo dovrše zagrijavanjem.

Epidemije su uglavnom povezane s pripremom velikih količina hrane koja se održava toplom kroz duže vrijeme do serviranja. Povezane su uz objekte za catering, restorane, škole, staračke domove. Da bi se spriječio prelazak spora u vegetativni oblik i njihovo razmnožavanje hranu treba dobro skuhati i speći (na 75°C i više).

Ukoliko se neće potrošiti odmah treba ju držati na temperaturi iznad 60°C ili ispod 5°C. U tom rasponu temperature spore koje eventualno nisu uništene kuhanjem neće moći rasti. Mesna jela trebalo bi trošiti odmah nakon pripreme. Nepotrošenu hranu treba spremiti u hladnjak unutar 2 sata od kuhanja a prije upotrebe ugrijati ju na najmanje 75°C.

Darija Petrovčić, dr. med.
specijalist epidemiolog
Izdvajamo iz službe: CORONAVIRUSU


Zadnji članci iz službe:
Zadnje novosti iz službe:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije