Služba za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
Novosti/Članci:

15.02.2023

Posjeta učenika četvrtih razreda Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici mikrobiološkom laboratoriju Zavoda

Dana 14.02.2023. Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” VPŽ , Služba za mikrobiologiju i Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti u Virovitici, učenici 4. razreda s nastavnicom Andreom Bobanac, prof.biologije, realizirali su zajedničku suradnju čiji je temeljni cilj bio podići razinu znanja praktičnim radom iz područja medicinske mikrobiologije kojom su uključeni i drugi aspekti iz područja molekularne mikrobiologije (princip rada PCR uređaja), kao najnoviju tehnologiju u detekciji patogenih uzročnika zaraznih bolesti. Učenici su stekli temeljnu razinu znanja različitosti Gram – pozitivnih i Gram – negativnih bakterija, najčešćim uzročnicima bolesti: uzročnik gnojne angine, patogeni uzročnici meningitisa, Salmoneloze, neke od parazita. Vidjeli su antibiogram-ispitivanje osjetljivosti bakterija na antibiotike te stekli važnost racionalne uporabe antibiotika, identifikaciju različitih bakterija najmodernijim biotehnološkim procesima.

Ovakvim pristupom edukacije nadamo se da smo učenicima proširili dijapazon mogućih novih zvanja i zanimanja, ne samo iz područja biologije, već puno šire, gdje se upravo u laboratorijskoj medicini isprepliću znanje i vještine iz medicine, biologije, fizike, kemije, informatike. Pored svega navedenoga podigli smo i razinu svijesti brige o zdravlju i higijeni.

Edukacijski materijal pripremila je Helena Eškinja mag.med.lab.diagn. koja je vodila edukaciju uz pomoć kolegice Martine Horvat, bacc.med.lab.diagn.

Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” VPŽ uvijek je otvoren za mlade intelektualce i ovakav oblik suradnje za dobrobit zajednice i ulaganja u budućnost poručuje dr.sc. Miroslav Venus, ravnatelj ZZJZ VPŽ.

Kratki video pregled posjete možete vidjeti na ovoj poveznici.

Brzi linkovi:
Arhiva novosti, Aktivnosti, Edukacija, Publikacije, Fotogalerija, Kontakt

Publikacije
Ukupan broj zapisa 88 - Prikaži sve >>>


Letci - Prikaži sve >>>


Plakati i posteri - Prikaži sve >>>Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije