Novosti iz Zavoda
08.02.2018

Cijepljenje protiv HPV-a

Učenice i učenici se po prvi puta ove školske godine mogu cijepiti protiv HPV-a i to besplatno i dobrovoljno u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Do sada je besplatno cijepljenje bilo omogućeno samo u nekim gradovima i općinama.

1. Što je HPV?
Humani papilomavirusi (HPV) su virusi koji uzrokuju bradavice i abnormalan rast tkiva. Postoji više od 100 tipova humanih papilomavirusa, od kojih su neki povezani s genitalnim karcinomima. Tipovi HPV-a 16, 18 uzrokuju otprilike 70% ,a tipovi 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58 otprilike 90% karcinoma vrata maternice (cerviksa). Većina HPV infekcija ne uzrokuje simptome i prolaze same od sebe. No HPV može uzrokovati karcinom cerviksa kod žena. Karcinom cerviksa je drugi uzrok smrti kod žena diljem svijeta. Prema Registru za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj oko 350 žena oboli od invazivnog karcinoma cerviksa svake godine, a preko 100 ih umre.

2. HPV cjepivo: Zašto se cijepiti?
HPV cjepivo namijenjeno za cijepljenje učenika i učenica sadrži tipove HPV-a 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 i dostupno je pod nazivom Gardasil 9. Koristi se u svrhu zaštite od karcinoma cerviksa, premalignih lezija (abnormalan rast stanica) u genitalnom području (cerviks, stidnica/vulva ili rodnica/vagina) i bradavica anogenitalnog područja uzrokovanih određenim tipovima humanog papilomavirusa. Očekuje se da je zaštita HPV cjepivom dugotrajna. Međutim, cijepljenje nije zamjena za skrining na rak vrata maternice. Žene i dalje trebaju redovno ići na ginekološke preglede i citološki bris (Papanicolaou/"Papa" test). Ovo cjepivo sprečava oko 90% karcinoma cerviksa, oko 70-80% premalignih promjena na cerviksu i oko 90% anogenitalnih bradavica.

3. Kome se preporuča cijepljenje protiv HPV-a i kada?
Ovo HPV cjepivo se koristi u žena i djevojaka, mladića i muškaraca u dobi od devet godina na dalje.
Djevojčice i dječaci u dobi do 15 godina primaju dvije doze u razmaku od šest mjeseci. Nakon petnaestog rođendana cjepivo se prima u tri doze. Preporuča se razmak između prve i druge doze od dva mjeseca, te četiri mjeseca između druge i treće doze.Razmaci između doza mogu biti dulji,a preporučuje se sve tri doze primiti unutar 12 mjeseci.
HVP cjepivo se smije primjenjivati istovremeno s drugim cjepivima.Cjepivo je besplatno za djecu koja pohađaju 8r osnovne škole. Djeca koja su započela cijepljenje 2-valentnim ili 4-valentnim cjepivom protiv HPV-a mogu završiti cijepljenje 9-valentnim cjepivom.

4. Neke osobe ne bi trebale biti cijepljene s HPV cjepivom ili je cijepljenje potrebno odgoditi

  • Osobe koje su imale alergijsku reakciju opasnu po život na bilo koju komponentu HPV cjepiva ili na prethodnu dozu HPV cjepiva ne smiju primiti ovo cjepivo.
  • Osobe koje su blago bolesne u trenutku predviđenog cijepljenja mogu se cijepiti.
  • Osobe koje su ozbiljnije bolesne trebale bi odgoditi cijepljenje dok ne ozdrave.
  • Ukoliko se vaše dijete cijepilo nema potrebe da se ponovno cijepi.

5. Koji su rizici cijepljenja?
Ovo cjepivo je u upotrebi širom svijeta i pokazalo se sigurnim. Ipak, bilo koji lijek može uzrokovati ozbiljan problem, poput teške alergijske reakcije. Rizik razvoja ozbiljne nuspojave nakon primjene bilo kojeg cjepiva je izuzetno mali, a životno ugrožavajuće reakcije nakon cijepljenja su jako rijetke. U slučaju razvoja takvih reakcija obično je to unutar par minuta do par sati nakon cijepljenja,neophodno je zatražiti liječničku pomoć.
Poznata je pojava blagih do umjerenih reakcija nakon primjene HPV cjepiva. Ove reakcije ne traju dugo i prolaze same od sebe. Najčešće nuspojave cjepiva (kod više od 1 na 10 osoba) su glavobolja, mialgija (bol u mišićima), reakcije na mjestu injekcije uključujući bol, crvenilo i oticanje, te iscrpljenost (umor). Kratke nesvjestice i povezani simptomi (poput grčevitih pokreta) mogu se javiti nakon bilo kojeg medicinskog zahvata, uključujući i cijepljenje. Da bi se izbjegla pojava nesvjestica i ozljeda uzrokovanih padovima preporuča se ostati sjediti oko 15 minuta nakon cijepljenja.
Nadzor nad sigurnošću primjene HPV cjepiva i kontinuirana procjena odnosa koristi i rizika se za ovo cjepivo provodi jednako kao i za druga cjepiva i lijekove.

Cijepljenje će provoditi nadležni školski liječnik, kojemu se možete obratiti za sve dodatne informacije (Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije, Ljudevita Gaja 21, Virovitica, 033/781-430, 033/781-431 radnim danom 08:00-14:00 sati.)

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije