Novosti iz Zavoda
13.06.2024

Predavanjem o rizicima kockanja za učenike Industrijsko-obrtničke škole Slatina Zavod za javno zdravstvo završio je s provedbom edukacije učenika u ovoj školskoj godini

U srijedu 12. lipnja 2024. godine u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina održano je interaktivno predavanje o rizicima kockanja mladih pod nazivom „Kockanje i videoigre - opasnost skrivena u zabavi“. Predavanje je održao profesor Siniša Brlas, psiholog i voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Ovim se predavanjem završava specifična edukacija učenika koju je u školama u Virovitičko-podravskoj županiji u ovoj školskoj godini provodio Odjel za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje.

Uz edukaciju o štetnosti droga namijenjenu učenicima prvoga razreda srednjih škola te edukacije o vršnjačkom nasilju i slobodnom vremenu mladih koje se provode u osnovnim školama, Zavod za javno zdravstvo provodi i specifičnu edukaciju učenika drugoga razreda srednjih škola o rizicima koji proizlaze iz nekontroliranog igranja videoigara odnosno kockanja. Sve su ove edukacije dodana vrijednost školskim preventivnim programima, ali i cjelokupnoj skrbi o zdravlju mladih te dobrobiti zajednice. Provode se dijelom u okviru nacionalnog preventivnog programa „Zdrav za pet“, a dijelom su izvorno osmišljene u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije te ih stručnjaci Zavoda dugi niz godina provode u školama naše županije.

Ulaganje u prevenciju rizičnih ponašanja mladih jedna je od ključnih aktivnosti u očuvanju njihova zdravlja i jako je važno da su aktivnosti koje se među njima provode dosljedne i kontinuirane kako bi bile i maksimalno učinkovite. Stoga se već godinama preventivni projekti i programi dosljedno provode u našoj županiji, čime je Virovitičko-podravska županija jedna od malobrojnih županija koja je ustrajna u tome. Uspješna provedba ovih aktivnosti pokazatelj je također i dobre međusektorske suradnje snažno ustrojene u našoj županiji još od 2007. godine formalnim Protokolom međusektorske suradnje (jedinstvenim u Republici Hrvatskoj). Dapače, ove su aktivnosti prepoznate i izvan županijskih granica pa ih stručnjaci Zavoda sve češće kao primjere dobre prakse održavaju diljem Hrvatske, pa čak i u inozemstvu.

Sa specifičnom edukacijom mladih i ostalim preventivnim aktivnostima u školama nastavit će se ustrajno i u sljedećoj školskoj godini.

Siniša Brlas, profesor psihologije i specijalist kliničke psihologije

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije