Djelatnost za javno zdravstvo
Novosti/Članci:

24.01.2022

Obilježavanje dana raka vrata maternice

Dan mimoza je dan kad se obilježava rak vrata maternice i vrši promocija zdravlja u vezi s njime a 15.1 je posvećeni datum ovoj bolesti.

Usprkos brojnim drugim aktivnostima i poteškoćama izazvanim COVIS-19 bolešću Djelatnost javnog zdravstva sudjelovala je u mnogobrojnim aktivnostima i konzultacijama s HZJZ u vezi prevencije raka vrata maternice.

Djelatnost javnog zdravstva ispred Zavoda za Javno Zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko - podravske županije sudjelovala je u izradi prijedloga nacionalnog protokala za rano otkrivanje raka vrata maternice.

Osim toga Dr. Miodrag Beneš ispred Djelatnosti javnog Zdravstva i Zavoda koautor je priručnika za stručnjake koji sudjeluju u provedbi preventivnih aktivnosti pod naslovom „Prevencija raka vrata maternice u provedbi programa ranog otkrivanja raka vrata maternice a koji će uskoro biti objavljen.

Dana 21.01.2022. održan je on-line webinar od strane Hrvatske lige protiv raka povodom obilježavanja 15. Dana Mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice koji je organizira Hrvatska liga protiv raka.

Broj novooboljelih u Republicu Hrvatskoj u 2019. godini od raka vrata maternice bio je 268 žena.

Gruba stopa raka vrata maternice u 2019 godini bila je 12.8/100 000 žena.

Rak vrata maternice je preventibilna bolest. Sojevi 16 i 18 odgovorni su za oko 70% karcinoma cerviksa podrijetla pločastih stanica i oko 86% adenokarcinoma vrata maternice. Cjepivo ujedno štiti i protiv tipova 6 i 11, koji su odgovorni za 90% genitalnih bradavica.

Cijepljenjem protiv HPV virusa spriječava se nastanak raka.

Spolno aktivnim ženama se savjetuje uporaba prezervativa tijekom spolnog odnosa kako bi se spriječilo širenje HPV–a.

CIN je obično bez simptoma. Rani rak cerviksa se obično manifestira u vidu nepravilnog krvarenja na rodnicu; ono je najčešće nakon spolnog odnosa ali se može javljati i spontano, između menzesa.

Veća je vjerojatnost kako će spontano krvariti veliki rak, a može izazvati i iscjedak neugodna mirisa ili zdjeličnu bol.

Rašireniji rak može izazvati opstrukciju mokrenja, križobolju i oticanje nogu uslijed opstrukcije limfnih putova; pregledom se na cerviksu može otkriti tumor.

Teoretski karcinom vrata maternice bolest je od koje ni jedna žena ne bi smjela oboljeti, a kamoli umrijeti. Ipak incidencija ove bolesti “stabilna” je. Razlog tomu je oportunistički program probira u Hrvatskoj. Na PAPA-obrisak uglavnom dolaze uvijek iste žene individualnom inicijativom.

Stoga se nameće potreba organiziranog programa probira kojim bi se sustavno pozivalo sve žene koje bi trebale napraviti hpv test i/ili papa test i pratila kvaliteta provođenja preventivnog programa.

Slika 1. INCIDENCIJA RAKA VRATA MATERNICE – ŽENE 2016. GODINA (SVJETSKA POPULACIJA)
Slika 2. STANDARDIZIRANA STOPA SMRTNOSTI RAKA VRATA MATERNICE, SVE DOBI, ŽENE, SMRTNOST NA 100 000 ŽENA, SVJETSKA POPULACIJA)

Više o raku vrata maternice dostupno je na:
https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-prevencija-nezaraznih-bolesti/rak-vrata-maternice-epidemioloski-podaci/
https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-prevencija-nezaraznih-bolesti/rak-vrata-maternice-rak-kojeg-mozemo-sprijeciti/
https://necurak.hzjz.hr/

Miodrag Beneš, dr.med.
specijalist javnozdravstvene medicine

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 141 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije