Novosti iz Zavoda
26.06.2024

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama: Rječnik ovisnosti na popisu osobito važnih knjiga vodećih znanstvenika

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama koji se u svijetu obilježava 26. lipnja prigoda je istaknuti kako „Terminološki opisni rječnik ovisnosti“ profesora psihologije i specijaliste kliničke psihologije Siniše Brlasa ove godine obilježava dvije važne obljetnice: 10 godina od kada ga je Hrvatska lutrija uvrstila u popis literature korisne za odgovorno priređivanje igara na sreću i 5 godina od kada je Odlukom Agencije za odgoj i obrazovanje odobren kao pomoćno nastavno sredstvo u hrvatskim školama.

U međuvremenu je skupina od 12 vodećih znanstvenika, među kojima su i osobito cijenjeni znanstvenici prof. dr. sc. Ivan Đikić (Goethe University Frankfurt), prof. dr. sc. Marin Soljačić (MIT-Massachusetts Institute of Technology), prof. dr. sc. Iva Tolić (Institut Ruđer Bošković), prof. dr. sc. Darko Marčinko (Medicinski fakultet u Zagrebu) i drugi važni znanstvenici, uvrstila rječnik u popis knjiga koje smatraju osobito važnima u svijetu znanosti i koje bi svatko trebao pročitati, između ostaloga i zato što rječnik ima važnu ulogu u cjelovitom pristupu borbi protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

Ovaj rječnik i nadalje je jedini cjeloviti rječnik ovisnosti u našoj zemlji, ali i u regiji, a do sada je imao vrlo dinamičan i uspješan vijek. Ubrzo nakon što je objavljen 2011. godine u nakladi Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije tiskano je i drugo izdanje, i to sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske te je rječnik podijeljen svim osnovnim i srednjim školama u zemlji. Potom je treće izdanje otkupio Lions Club International, a četvrto izdanje 2014. godine i Hrvatska lutrija. Peto izdanje rječnika iz 2016. godine dopunjeno je s gotovo četvrtinom novih pojmova. Rječnik je potom u šestom, preuređenom i redizajniranom izdanju 2017. godine objavila Medicinska naklada iz Zagreba, a ovo je izdanje osim u našoj zemlji sada dostupno i u Srbiji te Bosni i Hercegovini, tako da je time to postao i regionalni rječnik ovisnosti.

Autoru Siniši Brlasu ovakav interes za njegov rječnik veliko je priznanje za njegov doprinos i dugogodišnji stručni rad u području prevencije i suzbijanja ovisnosti, ali to ujedno i pokazuje kako su postignuća i znanja stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije itekako iskoristiva i cijenjena i puno šire od sredine u kojoj su nastala, pa i izvan granica naše zemlje.

Siniša Brlas, profesor psihologije i specijalist kliničke psihologije

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije