Novosti Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije
17.11.2023

Preventivni program „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ predstavljen na simpoziju o ovisnostima u Slavonskom Brodu

Profesor psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, predstavio je 16. studenoga 2023. godine stručnoj javnosti preventivni program „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ na 11. brodskom simpoziju o alkoholizmu, kockanju i modernim ovisnostima koji je održan u Slavonskom Brodu. Ovo je jedan od najznačajnijih stručnih skupova o ovisnostima koji se održava u našoj zemlji, a često ima i međunarodna obilježja budući da na njemu povremeno gostuju i stručnjaci iz okolnih zemalja.

Preventivni program „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ provodi se već treću godinu u Virovitičko-podravskoj županiji i na samom je završetku provedbe, nositelj programa je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, a profesor Brlas je voditelj programa. Globalni cilj programa je osnažiti samozaštitne kapacitete mladih u Virovitičko-podravskoj županiji u prevenciji ovisnosti i afirmaciji zdravlja, dok su specifični ciljevi usmjereni educiranju mladih o štetnom djelovanja alkohola na zdravlje i ponašanje (osobito u prometu) i povezanosti pijenja alkohola i razvoja ovisnosti, osnaživanju međusektorske suradnje u prevenciji i suzbijanju ovisnosti te motiviranju mladih za volontiranje u zajednici i afirmiranje zdravih životnih stilova u slobodnom vremenu. Naglasak je, dakle, na prevenciji i suzbijanju pijenja alkohola mladih, jednog od rizika koji mlade uvode u svijet štetne zloupotrebe sredstava ovisnosti.

Predstavljanje ovog preventivnog programa ostalim stručnjacima u našoj zemlji dio je transfera znanja i iskustava nastalih u našoj županiji koji može i ostalima poslužiti kao primjer dobre prakse u području prevencije rizičnih ponašanja mladih. Aktivnosti, preventivni programi i postignuća stručnjaka za ovisnosti i mentalno zdravlje iz naše županije često se prikazuju kao primjeri dobre prakse diljem naše zemlje, pa i šire u regiji, što je pokazatelj kako Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije provodi kvalitetne preventivne i ine aktivnosti usmjerene zaštiti zdravlja.

Ova je aktivnost ujedno i prigodni doprinos obilježavanju Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se svake godine obilježava između 15. studenoga i 15. prosinca.

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 149 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije