Služba za javno zdravstvo
Novosti/Članci:

14.12.2023

Djeca, mete e – cigareta i energetskih pića

Osnovna škola Ivane Brlić – Mažuranić u Orahovici je u utorak (12.12.2023) u sklopu školskog preventivnog programa organizirala predavanje za učenike sedmih i osmih razreda na temu konzumiranja energetskih pića i e-cigareta.

Predavanje je održao dr. Miodrag Beneš, specijalist javnozdravstvene medicine iz Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije koji nastavlja educirati djecu, učitelje i javnost o gorućim javnozdravstvenim problemima.

Ovaj put istaknuo je ozbiljnost problema konzumiranja energetskih pića, e-cigareta i klasičnih cigareta među učenicima u županiji. Naglasio je opasnosti e-cigareta koje sadrže nikotinske tekućine s kancerogenim spojevima te upozorio na njihovu štetnost, ističući da su često reklamirane kao manje opasne, što nije istina.

Predstavio je i problem reklamiranja štetnih proizvoda, naglašavajući da djeca često nisu svjesna opasnosti koje proizvodi nose.

Dr. Beneš je upozorio na ozbiljne zdravstvene probleme uzrokovane konzumacijom energetskih pića, posebice u kombinaciji s alkoholom, ističući da to može dovesti do ozbiljnih problema, uključujući teške upale pluća i druge zdravstvene komplikacije.

Na kraju, zaključio je da bi trebalo zabraniti prodaju energetskih pića i e-cigareta djeci radi njihova zdravlja i normalnog života.

Zahvaljujemo psihologinji Mariji Lenart i ravnateljici Maji Škraba koji su prepoznale problem i važnost ovakvih edukacija te se veselimo nastavku odlične suradnje s njima i ostalim školama.

Više o ovoj javnozdravstvenoj akciji na:
https://www.icv.hr/2023/12/dr-benes-u-orahovici-djeca-nisu-svjesna-koliko-im-stete-zbog-opasnih-sastojaka-mogu-nastetiti-energetska-pica-i-e-cigarete/ i
http://www.os-ibmazuranic-orahovica.skole.hr/?show=album&id=25

Maja Đurica Truhlaž, univ.mag.med.techn.

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije