Novosti iz Zavoda
14.07.2023

Okrugli stol u vezi Nacionalnih preventivnih programa (NPP)

Dana 12.7.2023. doktor Miodrag Beneš, spec. javnozdravstvene medicine sudjelovao je u Zagrebu na okruglom stolu u organizaciji Udruge Nismo same. Radni sastanak je nastavak suradnje Službe za Javno zdravstvo i Udruge koji je započeo organizacijom javnozdravstvene aktivnosti Zdrava kava, koja se održala u travnju ove godine u Virovitici. Okrugli stol je medijski popraćen HRT-om i ostalim reporterima koji će prenijeti poruku svim građanima, a to je da Nacionalni preventivni programi (NPP) spašavaju živote, te da se na njih treba odazvati.

Na okruglom stolu sudjelovali su nacionalni koordinatori Nacionalnih preventivnih programa, a doktor Beneš je iznio tekuće probleme i prednosti pilot projekta ranog otkrivanja raka vrate maternice u Virovitičko podravskoj županiji. Ovim putem zahvalio se svima sudionicima pilot projekta, a posebno ginekolozima i medicinskim sestrama, koje ističe on, treba bolje nagraditi. Istaknuo je potrebu razvoja softvera za praćenje i provedbu budućeg NPP ranog otkrivanja raka vrata maternice. Napominje, kako je izuzetno je važno saslušati povratnu informaciju i primjedbe ginekologa koje su uočene tijekom ovog pilot projekta kako bi na projekt na nacionalnoj razini mogao zaživjeti. „Svi mi imamo zajednički cilj, spasiti živote prevencijom, jer od malena znamo poslovicu: bolje spriječiti nego liječiti“, dodaje Beneš. Cijepljenjem protiv kancerogenog humanog papiloma virusa (HPV) se sprječava nastanak raka vrata maternice, raka usta, ždrijela i grkljana.

Pozivamo sve žene da se jave svom ginekologu i naprave PAPA test, a ako su 30 godina i starije uz PAPA test obavit će i testiranje na HPV.

Miodrag Beneš, dr. med. specijalist javnozdravstvene medicine
Voditelj službe za javno zdravsto

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije