Novosti iz Zavoda
11.03.2024

Mladi educiraju mlade o prevenciji ovisnosti: suradnja škole i Zavoda za javno zdravstvo

Vršnjačka edukacija jedan je od poželjnih oblika prijenosa informacija u okviru specifične edukacije mladih o rizičnim ponašanjima. Ovdje se pokušava iskoristiti vršnjački utjecaj kako bi se informacije učinkovitije prenijele ostalima mladima. Slijedom toga su učenici Srednje škole Marka Marulića Slatina u okviru učeničkog preventivnog projekta koji provode u okviru Građanskog odgoja i obrazovanja u školi osmislili set aktivnosti, među njima i suradnju sa stručnjacima. Tako je u petak 01. ožujka 2024. godine profesor psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje održao predavanje o sredstvima ovisnosti pod nazivom „Nove ovisnosti; rizici za mlade, izazovi za sve“ za učenike drugog razreda ove škole, a potom su učenici proveli i intervju s profesorom Brlasom.

Pristup vršnjačke edukacije Zavod za javno zdravstvo već je ranije primjenjivao u provedbi svojih projekata, a osobito u okviru projekta „Mladi za mlade u prevenciji i suzbijanju ovisnosti“ koji je u Virovitičko-podravskoj županiji proveden 2018. godine. Tom prilikom Zavod je educirao mlade edukatore (iz savjeta mladih) koji su potom u zajednici educirali ostale mlade u području prevencije ovisnosti i afirmacije zdravih stilova življenja. Sličnu ideju slijedila je i ova aktivnost u Srednjoj školi Marka Marulića u Slatini.

Navedeno je primjer prepoznatljivosti inovativnih preventivnih metoda koje stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo uvode u području prevencije rizičnih ponašanja mladih i po kojima je naš županijski Zavod prepoznat i izvan županijskih granica, pa i šire. Također je i primjer dobre međusektorske suradnje dionika u prevenciji i suzbijanju ovisnosti, a Virovitičko-podravska županija jedna je od malobrojnih u Hrvatskoj koja još od 2007. godine ima i formalni protokol ove suradnje.

Više o ovoj suradnji Zavoda za javno zdravstvo i Srednje škole Marka Marulića Slatina može se pročitati na stranici škole.

Siniša Brlas, profesor psihologije
voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u
Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije