Novosti iz Zavoda
22.08.2018

O programu Zubna putovnica

Kratak opis programa Zubna putovnica:

Ministarstvo zdravstva nastoji organizirati preventivne dentalne preglede za učenike 6. razreda osnovne škole i kod upisa u osnovnu školu. Izrađen je obrazac Zubna putovnica kojeg učenicima dostavlja školska medicine, učenik s obrascem odlazi doktoru dentalne medicine koji ga ispunjava te ispunjenog vraća liječniku školske medicine. Cilj programa je poboljšati oralno zdravlje i zdravstveno ponašanje školske djece upućivanjem svih učenika u 6. razredu i kod upisa u 1. razred osnovne škole na pregled doktoru dentalne medicine. Putem „Zubne putovnice“ taj pregled postaje prilika za bolje upoznavanje roditelja i djeteta s doktorom dentalne medicine, dobivanja osnovnih informacija i smjernica za očuvanje zdravlja zubi i usne šupljine, početak sanacije i dogovor oko kontrolnog pregleda u cilju stjecanja navike redovitih posjeta.

Pilot projekt Zubna putovnica u školskoj godini 2016/2017:

U školskoj godini 2016/2017 ovaj projekt je proveden u SDŽ I PGŽ kod učenika 6. razreda te u SDŽ, PGŽ, VSŽ i SMŽ i GZ kod upisa u prvi razred osnovne škole. Rezultati za 6. razred u SDŽ i PGŽ su pokazali da se broj posjeta doktorima dentalne medicine povećao za 60% a broj postupaka za 300%.

Obrazac Zubna putovnica:

Obraza Zubna putovnica sadrži zubni status, jednog preventivni postupak, podatak o tome je li započeta terapija, termin sljedećeg pregleda i broj telefona HZZOa na koji roditelj može dobiti informaciju o dr.dent.med koji može primiti učenika u skrb. Zbog broja telefona i e-mail adresa HZZOa koji se razlikuju od županije do županije, za svaku županiju je izrađena posebni obrazac.

Postupanje sa Zubnom putovnicom u školskoj godini 2017/2018:

U prvom polugodištu Zubna putovnica se dostavlja učenicima 6. razreda osnovne škole zajedno s pozivom za cijepljenje protiv Hepatitisa B, na skrinizima ili putem škole, te se prikuplja kod svakog dolaska na cijepljenje, ali i kod skrininga skolioze i skrininga rasta i razvoja. Najveći dio aktivnosti oko zubne putovnice odnosi se na medicinsku sestru iz tima školske medicine koja putem škole distribuira obrasce te ih kod svakog kontakata sa školom i učenicima prikuplja i potiče učenike i njihove roditelje da obave pregled kod doktora dentalne medicine.
Kod upisa u prvi razred osnovne škole (drugo polugodište) Zubna putovnica zamjenjuje postojeću potvrdu stomatologa. HZJZ će na isti način na koji je dostavio Zubne putovnice za 6. razrede OŠ, dostaviti svim zavodima za javno zdravstvo tijekom siječnja 2018. obrasce Zubna putovnica za upis u prvi razred OŠ.
Program Zubna putovnica jednako se provodi kod svih učenika uključujući učenike s teškoćama.

Ispunjene obrasce (obrasce koje učenik vrati školskom liječnik) u školskoj godini 2017/2018, školski liječnik pohranjuje u zdravstveni karton djeteta.

Program Zubna putovnica pripremila dr.sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja i voditeljica Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavod za javno zdravstvo

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije