Novosti iz Zavoda
16.09.2019

Projekt „Rokovi superjunaci protiv pretilosti“

Nacionalna strategija razvoja zdravstva 2012-2020. koja je objavljena u Narodnim novinama 2012. godine već tada je prepoznala povećanu tjelesnu težinu (PTT) i debljinu (pretilost) kao jedan od vodećih javnozdravstvenih problema. Veliki javnozdravstveni značaj očituje se zbog toga što pretilost i povećana tjelesna težina predstavljaju značajne rizične čimbenike za razvoj nekih kroničnih bolesti poput bolesti krvnih žila (vaskularne bolesti), povišenog krvnog tlaka (hipertenzije), šećene bolesti (dijabetesa), bolesti lokomotornog sustava i čitavog niza psiholoških problema.

Bolesti krvnih žila srca i mozga (kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti) vodeći su uzrok smrti u Republici Hrvatskoj koje uzrokuju oko 50% svih smrti od kroničnih nezaraznih bolesti. Hipertenzija je oko 6 puta češća u pretilih, nego u ljudi s normalnom tjelesnom težinom. Utvrđeno je također da je 5% svih karcinoma povezano s pretilošću, te je stopa smrtnosti svih karcinoma veća za 52% u pretilih muškaraca i za 62% u pretilih žena, u usporedbi s onima normalne tjelesne težine. Kao sedmi vodeći uzrok smrti šećerna bolest (dijabetes melitus) odgovoran je za 2,5% mortaliteta u Republici Hrvatskoj, a kombinacija šećerne bolesti i pretilosti smatra se najvećom današnjom epidemijom.

Uzroci povećane tjelesne težine i pretilosti loše su prehrambene navike, pri čemu djeca sve više jedu brzu hranu (fast food) i piju zaslađena pića, te se općenito više hrane izvan obitelji. Polugotova i gotova hrana dostupnija je nego prije i pakirana je u veće porcije uz povećanu izloženost agresivnom reklamiranju nezdravih proizvoda. Još je jedan bitan uzrok povećane tjelesne težine, a odnosi se na smanjenu tjelesnu aktivnost u djece uslijed razvoja sjedilačkih navika, gledanja televizije i igranja kompjutorskih igrica koje ne ostavljaju prostora za sportske aktivnosti.

U Virovitičko-podravskoj županiji utvrđeno je da 12,0% djece iz osnovnih škola ima povećanu tjelesnu težinu, a 24,4% pretilost što daje ukupno čak 36,4% djece s viškom kilograma, podjednako u oba spola.

Programi namijenjeni promociji zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti za prevenciju povećane tjelesne težine i pretilosti, a time i prevenciju kroničnih bolesti ključni su instrumenti u postizanju razvoja nekog društva. Projekt „Rokovi superjunaci protiv pretilosti“ stoga upravo kreira program za borbu s pretilošću djece i odraslih. Opći cilj projekta je promicati zdravi način života utjecajem na životni stil i prehrambene navike djece i građana naše županije radi prevencije svih kroničnih oboljenja čiji je nastanak povezan s pretilošću. Svrha je projekta educirati djecu i mlade o opasnostima pretilosti i njenim posljedicama po zdravlje kako bi se usvajanjem zdravih navika u djetinjstvu i održavanjem normalne tjelesne težine smanjio rizik za nastanak spomenutih kroničnih bolesti u budućnosti.

Prijavitelj ovog projekta je Zavod za javno zdravstvo, a partner je udruga Nutricionizam Balans iz Osijeka s kojom Zavod ima višegodišnju uspješnu suradnju. Provoditelji projekta iz Zavoda su doktori medicine, magistri medicinske biokemije, sanitarni inženjeri i medicinske sestre, a iz Balansa magistri nutricionizma i osobni treneri s međunarodnim certifikatom.

Projekt će obuhvatiti edukativne radionice za učenike škola na temu pravilne ishrane i pretilosti u svrhu promocije zdravlja, javne tribine za roditelje djece koja prolaze program pravilne ishrane, sportski školski tjedan koji će se provoditi u 17 osnovnih škola prigodom obilježavanja svjetskog tjedna zdravlja, nutricionistički kamp za djecu s najvećim indeksom tjelesne mase, okrugli stol na temu povezanosti pretilosti i kroničnih oboljenja, te tjedan vode u Zavodu za javno zdravstvo tijekom kojega će građani moći donijeti uzorke vode za piće na besplatnu analizu.

Posebno ističemo „Rokove superjunake“, posebno dizajnirane figure junaka u prirodnoj veličini kao promotivno sredstvo prikladno ciljanoj životnoj dobi, te nabavku 17 sportskih promotivnih paketa sa sportskim rekvizitima za škole za tjedan sportskih školskih aktivnosti.

Povezivanje djece sa svijetom super junaka, ovaj put u borbi za zdravlje djece, omogućit će dugotrajniji utjecaj projekta na prehrambene navike djece i građana. Sinergijskim povezivanjem zdravstvenih i školskih ustanova kroz projekt, ali i kasnije praćenjem izabrane ciljne grupe, omogućit će se trajniji rezultati za buduće planirane projekte. Zdravstvene politike u Republici Hrvatskoj podržavaju aktivnosti vezane uz prevenciju bolesti i promociju zdravlja građana, pa s tim u svezi i prevenciju pretilosti kao ozbiljnog problema suvremenog društva. Projekt „Rokovi superjunaci protiv pretilosti“ može poslužiti kao ogledni primjer i za druge županije i institucije, jer će se njime osnažiti povezanost cijele lokalne zajednice, kao i mogućnost povećanja apsorpcije sredstava relevantnog operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo
Prim. mr. sc. Miroslav Venus, dr. med.
specijalist epidemiolog

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije