Novosti iz Zavoda
12.01.2024

Zavod za javno zdravstvo ulazi u drugo desetljeće provodbe programa „Zdrav za pet“ u Virovitičko-podravskoj županiji

U petak 12. siječnja 2024. godine profesor psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije održao je predavanje o sredstvima ovisnosti pod nazivom „Droge i ovisnost - gdje se kriju opasnosti?“ za učenike prvoga razreda Tehničke škole Virovitica. Ovim je predavanjem nastavljeno s provedbom programa „Zdrav za pet“ u Virovitičko-podravskoj županiji i u 2024. godini.

Program „Zdrav za pet“ provodi se na nacionalnoj razini od 2013. godine, a ove godine ulazimo u drugo desetljeće provedbe i u odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji.

Radi se o preventivnom programu kojim se u formi predavanja i radionica za učenike nastoje prevenirati rizična ponašanja djece i mladih. Ulaganje u prevenciju rizičnih ponašanja mladih jedna je od ključnih aktivnosti u očuvanju njihova zdravlja i jako je važno da su aktivnosti koje se među njima provode dosljedne i kontinuirane kako bi bile i učinkovite. Stoga se već godinama ovaj program dosljedno provodi u našoj županiji, čime je Virovitičko-podravska županija jedna od malobrojnih županija koja je ostala ustrajna u njegovoj provedbi.

Osim predavanja o štetnosti djelovanja droga koja se održavaju u prvom razredu srednjih škola, Zavod za javno zdravstvo u suradnji sa školama u okviru ovoga programa provodi i predavanja u osmom razredu osnovnih škola o štetnom djelovanju alkohola te u drugom razredu srednjih škola o problematičnom i patološkom kockanju, a dinamika i opseg provedbe dogovaraju se sa svakom pojedinom školom.

Provedbu nacionalnog programa „Zdrav za pet” Zavod za javno zdravstvo nadopunjuje i provedbom vlastitih preventivnih programa i projekata usmjerenih prevenciji rizičnih ponašanja mladih, ali i odraslih, tako da su sve ove aktivnosti uklopljene u jedan cjeloviti okvir proaktivne skrbi o zdravlju naših građana. Sinergijskim djelovanjem preventivnih aktivnosti postižu se ujedno i bolji preventivni rezultati, a prevencija ovisnosti i ostalih rizičnih ponašanja je učinkovitija.

Siniša Brlas, profesor psihologije
voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u
Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije