Novosti iz Zavoda
03.06.2024

Profesor Siniša Brlas u Valjevu u Srbiji održao javno predavanje o vršnjačkom nasilju, ovisnostima i mentalnom zdravlju

U četvrtak 30. svibnja 2024. godine u Muzičkoj školi „Živorad Grbić“ u Valjevu u Republici Srbiji profesor psihologije i specijalist kliničke psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije održao je javno predavanje pod nazivom „Vršnjačko nasilje, mentalno zdravlje i ovisnost; kako odgovoriti izazovima“. Predavanje je organizirala Podružnica psihologa Valjevo potaknuta informacijom o novoj knjizi profesora Brlasa „Kroz život bez nasilja - vodič za prevenciju vršnjačkog nasilja kao rizika za mentalno zdravlje i ovisnost mladih“ (izdavač je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije) koja je u veljači predstavljena hrvatskoj javnosti.

Srpska je stručna i šira javnost osobito osjetljiva na temu vršnjačkog nasilja zbog tragičnog događaja koji se prije godinu dana (u svibnju prošle godine) dogodio u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, kojom je prilikom malodobni učenik ubio veći broj osoba. Stoga je svako iskustvo suzbijanja vršnjačkog nasilja dobrodošlo kao primjer dobre prakse u nošenju s izazovima tijekom rasta i razvoja mladih, a u Virovitičko-podravskoj županiji suzbijanjem se vršnjačkog nasilja stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo u suradnji sa školama bave intenzivno već desetljeće i pol, dok se profesor Brlas ovom problematikom u odgojno-obrazovnom i zdravstvenom sustavu bavi više od 25 godina.

Osobito je vrijedno kada se preventivni modeli koje osmišljavaju naši stručnjaci prepoznaju i šire u regiji, izvan državnih granica. Ovdje se stoga radi o vrlo važnom i korisnom transferu znanja i iskustava stečenih u našoj županiji izvan granica naše zemlje, u kontekstu osobito osjetljive javnozdravstvene problematike. To pokazuje kako Virovitičko-podravska županija i Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije imaju i u regiji prepoznate i cijenjene stručnjake koji mogu stvoriti dodanu vrijednost promociji zdravlja i svojim znanjima pomoći u prevenciji rizičnih ponašanja i izvan granica Republike Hrvatske.

Siniša Brlas, profesor psihologije i specijalist kliničke psihologije

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije