Novosti iz Zavoda
21.11.2023

U eteru Pitomog radija obilježen Movember- mjesec borbe protiv karcinoma prostate

Dana 15. studenog 2023. godine dr. Miodrag Beneš, specijalist javnozdravstvene medicine iz Zavoda za javno zdravstvo Sv. Rok Virovitičko – podravske županije gostovao je u radio emisiji Pitomog radija. Povod gostovanja bio je obilježavanje Movembra - mjeseca borbe protiv karcinoma prostate.

Karcinom prostate u Hrvatskoj je najčešći maligni tumor i najčešći uzrok smrti kod muškaraca. Obzirom da se radi o bolesti koja pogađa muškarce najčešće iznad 50 godine, na redovite preglede se preporučuje krenuti najkasnije nakon napunjene 50. godine života. Danas se često preporučuju i raniji pregledi, već u 40-im godinama. U tom slučaju se radi o godišnjem pregledu kod urologa i laboratorijskoj kontroli vrijednosti PSA. PSA (prostata specifični antigen) je protein koji se nalazi u stanicama prostate, a njegove vrijednosti su značajno povećane kod muškaraca s rakom prostate ili drugih bolesti prostate.

U ranim fazama karcinom prostate često ne izaziva simptome tijekom mnogo godina, te se kao prva nenormalnost pojavi povišena vrijednost PSA u krvi ili tvrda kvržica u prostati tijekom tzv. digitorektalnog pregleda. Upravo spori tijek bolesti daje veću šansu za izlječenje ukoliko se bolest otkrije u ranom stadiju, ističe dr. Beneš.

Maja Đurica Truhlaž, univ.mag.med.techn.

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije