Novosti iz Zavoda
03.01.2024

Zavod za javno zdravstvo u 2023. godini uspješno proveo čak tri projekta i programa prevencije ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije uspješno je završio 2023. godinu provedbom više projekata i programa u području prevencije ovisnosti.

Radi se o trogodišnjem programu „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ i jednogodišnjem projektu „Suradnjom do trijeznog suživota“ o kojima je Zavod objavio i posebne publikacije, te o Nacionalnom preventivnom programu „Zdrav za pet“ koji se već godinama kontinuirano provodi i u našoj županiji te će se i nadalje nastaviti provoditi.

Alkoholizam je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema i veliki je stručni i javni izazov svima koji se suprotstavljaju ovome problemu. Stoga je Zavod za javno zdravstvo u 2023. godini posebnu pozornost i preventivno djelovanje usmjerio prevenciji i suzbijanju upravo ovog javnozdravstvenog izazova.

Tako je Zavod u suradnji s partnerima (udruženjima klubova liječenih alkoholičara iz Virovitice i Slatine) tijekom 2023. godine projektom „Suradnjom do trijeznog suživota“ nastojao osnažiti stručne kapacitete klubova liječenih alkoholičara kako bi oni bili što učinkovitija podrška liječenju alkoholičara. Sustav klubova liječenih alkoholičara može biti učinkoviti oblik pomoći liječenim alkoholičarima u njihovoj borbi s ovim problemom u pokušaju da očuvaju i održe postignutu apstinenciju od pijenja alkohola. Ovim je projektom osigurana potpora radu stručnih timova u klubovima liječenih alkoholičara, provedena je i edukacija stručnjaka koji se u svome radu susreću s alkoholičarima ili s osobama koje prekomjerno piju alkohol te je tiskana i publikacija „Kako ne utopiti život i obitelj u alkoholu?“ koja se dijeli liječenim alkoholičarima. Set navedenih aktivnosti imao je za cilj osnažiti kapacitete dionika za učinkovitiju skrb o zdravlju ove osobito ugrožene populacijske skupine.

Osim navedenog projekta, završena je i trogodišnja provedba preventivnog programa „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“. Ovaj je program Zavod u suradnji s partnerima (također udruženjima klubova liječenih alkoholičara iz Virovitice i Slatine) i suradnicima (odgojno-obrazovnim ustanovama i Policijskom upravom) od 2021. do 2023. godine provodio u školama i zajednici s ciljem prevencije pijenja alkohola mladih. I ovaj je program iznjedrio vrijednu publikaciju, onu pod nazivom „Kako ne utopiti mladost u alkoholu?“. Na koncu, uspješno je realiziran i godišnji plan provedbe Nacionalnog programa „Zdrav za pet“ u kojemu je jedna komponenta također usmjerena prevenciji pijenja alkohola kao rizičnog ponašanja učenika.

Sva tri projekta odnosno programa imaju stoga sinergijski učinak jer se problemom pijenja alkohola bave na različite načine. Navedene aktivnosti osmišljene su tako da u Virovitičko-podravskoj županiji budu doprinos cjelovitoj borbi protiv ovisnosti o alkoholu. Uvezivanje tri projekta odnosno programa u jednu cjelinu s istim globalnim, ali različitim specifičnim ciljevima izniman je logistički izazov jer zahtijeva usklađeno djelovanje niza dionika i velikog broja suradnika i provoditelja u mreži kompleksne interdisciplinarne i međusektorske suradnje te je u metodološkom smislu jedinstven i pravi je pionirski pothvat u pristupu koji je usklađen s europskim standardima kvalitete u prevenciji.

Voditelj projekta i programa bio je profesor psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije koji je zahvaljujući svojemu dugogodišnjem iskustvu uspješno koordinirao složenu mrežu međusektorske i interdisciplinarne suradnje različitih dionika.

Ovakav kompleksan pristup pokazuje da Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije ponovno postavlja nove i visoke standarde u prevenciji rizičnih ponašanja i bolesti ovisnosti, a ujedno uspješno afirmira i međusektorsku suradnju kao nužnu pretpostavku učinkovite prevencije.

Publikacije o projektu i programu mogu se pogledati ovdje:
- www.zzjzvpz.hr/hr/sadrzaj/knjiznica/knjige/publikacija_uz_projekt_2023.pdf
- www.zzjzvpz.hr/hr/sadrzaj/knjiznica/knjige/publikacija_uz_projekt_2023_p2.pdf

Siniša Brlas, profesor psihologije
voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u
Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije