Novosti iz Zavoda
23.01.2024

Novo vrijeme, nove ovisnosti: edukacija roditelja učenika o novim ovisnostima mladih

Novo vrijeme i suvremeni način života donose i nove izazove, kako za mlade, tako i za odrasle. Mladi su skloni eksperimentiranju, osobito u razdoblju puberteta i adolescencije, a to eksperimentiranje može biti i vrlo rizično ponašanje. Osobito ako su u pitanju sredstva ovisnosti, pa je već u osnovnoj školi važno provoditi preventivne postupke usmjerene smanjenju potražnje ovih sredstava kod mladih.

Stoga je profesor Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije započeo s provedbom specifične edukacije roditelja, učitelja i nastavnika. Počekom 2024. godine prvo je takvo predavanje pod nazivom „Nove ovisnosti; rizici za mlade, izazovi za sve“ održano 22. siječnja 2024. godine roditeljima učenika šestog razreda na zajedničkom roditeljskom sastanku u Osnovnoj školi Vladimir Nazor Virovitica. Nastavak je to suradnje Zavoda za javno zdravstvo s odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji u prevenciji rizičnih ponašanja mladih te afirmaciji njihova zdravlja, a u okviru školskih preventivnih programa.

Predavanje profesora Brlasa roditeljima učenika doprinos je javnozdravstvenom djelovanju usmjerenom prevenciji i suzbijanju rizičnih ponašanja, a istovremeno i afirmaciji zdravlja djece i mladih. Godinama se na ovakav ili slične načine promoviraju i mnoge važne teme za mlade; od štetnosti djelovanja droga, pušenja duhanskih proizvoda, pijenja alkohola, ispitne tjeskobe, kockanja mladih pa do važnosti organiziranja slobodnog vremena. Upravo se prevencijom ovisnosti profesor Brlas bavi već dulje od 25 godina, u kontekstu razumijevanja zaštitnih i rizičnih činitelja za rast i razvoj mladih u okviru psihologije ovisnosti. Istraživao je ovaj fenomen i objavljivao o tome stručne radove te napisao brojne knjige o ovoj temi pa je stoga prepoznat i kao stručnjak u ovome području.

Siniša Brlas, profesor psihologije
voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u
Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije