Novosti iz Zavoda
11.03.2024

Tjedan mozga u Hrvatskoj: ovisnost i zdravlje mozga ovisnika

Međunarodna medijska kampanja koja je u svijetu poznata kao Brain Awareness Week i ove se godine obilježava u Hrvatskoj, već 23. puta i pod nazivom Tjedan mozga. Hrvatski institut za istraživanje mozga i Hrvatsko društvo za neuroznanost organiziraju ovu akciju kojom se javnost želi upoznati s najnovijim dostignućima u istraživanju mozga.

Među temama Tjedna mozga ove su godine zdravlje mozga i socijalni mozak. S obzirom da je ovisnost kronična recidivirajuća bolest mozga, prigoda je podsjetiti na knjigu „Funkcionira li mozak ovisnika zaista drukčije“ profesora psihologije Siniše Brlasa, voditelja Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Ova knjiga i jest prvi puta predstavljena povodom 15. Tjedna mozga 2016. godine, ali je tako koncipirana da se uklapa u teme gotovo svakog Tjedna mozga.

Knjiga „Funkcionira li mozak ovisnika zaista drukčije“ opisuje biološku osnovu ovisnosti te ističe važnost psihičkih procesa koji su važni u nastanku i održavanju ovisničkog ponašanja, a posebno različitih oblika učenja ovisnosti. Opisuje i kako kemijski medijatori doživljaja ugode koji djeluju na centre ugode u mozgu modeliraju ponašanje ovisnika prema oblicima ponašanja koji će omogućiti ponovljeni kemijski obrazac zbog opetovanja ugode te kako opisano stanje u mozgu ovisnika izaziva na planu njegova ponašanja tzv. reakciju približavanja usmjerenu prema objektu (drogi) koja će dovesti do nagrade, a zbog čega su ovisnici dosljedni, uporni pa čak i agresivni u traženju i uzimanju droge. Osobito se objašnjava kako se donosi odluka za uzimanjem sredstava ovisnosti i koja je uloga svjesnog i nesvjesnog u ovim procesima.

Razumijevanje procesa u mozgu ovisnika presudno je važno kako bi se uspješno razvijali modeli odvikavanja i liječenja ovisnika, ali i prevencija ovisničkog ponašanja.

Zainteresirani knjigu mogu pogledati ovdje.

Siniša Brlas, profesor psihologije
voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u
Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije